top of page

Wat vertellen kindertekeningen?

Tekenen is een natuurlijke manier voor kinderen om zich te uiten, te communiceren en hun emoties te verwerken. Ze geven ervaringen een plek en oefenen hun fantasie.


Rond de leeftijd van 2 jaar bieden wij de kinderen bij Peninna tekenactiviteiten aan. Dit is altijd een activiteit onder begeleiding van de pedagogisch medewerker. Kinderen doen deze activiteit niet zelfstandig. Het is een moment van samen zijn, creëren, genieten en aandacht voor elkaar.

Als kinderen een tekening maken drukken ze hun gevoel uit. Ze kiezen bewust of onbewust voor bepaalde kleuren, vormen, bewegingen, ritmes en structuren.

Met iedere tekening laat het kind iets van zichzelf zien. Wat hem vanbinnen bezighoudt, hoe hij zich voelt, wat hem beweegt. Het vertelt iets over de binnenwereld van het kind. Tekeningen zijn (voor kinderen) een natuurlijke manier om te communiceren.


Materiaalgebruik


Wij bieden kinderen verschillende materialen aan: bijenwasblokjes, bijenwasstiftjes, dikke (Stabilo) potloden en voor de kinderen die bijna naar school gaan en de ‘potloodgreep’ hanteren ook de driekantige kleurpotloden.



Wij laten kinderen altijd tekenen naar eigen idee, gevoel, fantasie en in alle vrijheid om te creëren. Ze kiezen de kleuren op gevoel. Alle kleuren zijn te koppelen aan een gevoel of energie. De kleur groen staat bijvoorbeeld voor groei en ontwikkeling.




Wij knippen de hoekjes van het tekenpapier af. Hiermee halen wij letterlijk en figuurlijk de scherpe randjes van het papier. Op deze manier geeft het papier meer een gevoel van omhulling en bescherming voor het jonge kind.


We maken bewust geen gebruik kan kleurplaten. Om de fantasie te prikkelen en de volledige vrijheid te geven tijdens het tekenen, bieden wij het kind een leeg vel papier aan.

Als het kind een kleurplaat kleurt kan het een gevoel van begrenzing ervaren, het binnen de lijnen willen/moeten blijven. Dit past niet bij de peuterleeftijd. Peuters voelen en ervaren fantasievol en onbegrensd, de fantasie van het kind is heel levendig. Kinderen op creatief vlak, fantasievol en onbegrensd prikkelen en stimuleren is bij Peninna het uitgangspunt.


De ontwikkeling van kindertekeningen


De ontwikkeling van kindertekeningen verloopt in fasen. Het is goed om te weten dat deze lang niet altijd een voor een doorlopen worden. Soms slaat een kind een fase over of doet een stapje terug.

In de eerste 3 à 4 jaar maken kinderen nog weinig herkenbare beelden. Het tekenen gaat vooral om het ervaren en de beweging en niet om de uiterlijke vorm.

Bijzonder is dat de eerste tekeningen van kinderen universeel zijn. Kinderen over de hele wereld in verschillende culturen maken dezelfde soort tekeningen ongeacht plaats of cultuur.


Grenzeloze tekening

De tekeningen in die fase noemen we grenzeloos, omdat ze vaak nog over de randen van het papier gaan. De lijnen zijn onwillekeurig en gaan nog alle kanten op. De beweging staat centraal. Het kind voelt nog geen grenzen en staat volop in verbinding met de wereld om hem heen.

In de grenzeloze fase heeft het blad nog geen vaste plek en draait het alle kanten op. Het draait tijdens het tekenen.

De beweging in lijnen doet denken aan de beweging van de foetus in de eerste drie maanden in de baarmoeder; heen en weer wiegen zonder bewustzijn; het kan nog alle kanten op.


Eivormige tekening



De tweede fase is die van de eivormige tekening. Het kind tekent nu óp het papier en maakt cirkels rondom 1 of meerdere kernen. Het ei wordt in 1 beweging getekend.

De eivorm zie je bij kinderen van 2 á 3 jaar. Psychologisch gezien bevindt het kind zich aan het einde van eerste hechtingsfase. Het voelt zich ergens bij horen, dat geeft een veilig en geborgen gevoel.

Het ei symboliseert geborgenheid en bescherming.



Koppoters. De eerste mensfiguren

Koppoters bestaan vaak uit een cirkel met vier strepen er aan (armen en benen). In de cirkel worden stippen gezet (mond, ogen, neus). Hoe verder het kind in zijn ontwikkeling is, hoe meer details er worden toegevoegd.

Vanaf 2 jaar kunnen koppoters getekend worden. Veel kinderen doen dit pas vanaf 4 jaar.

De koppoter wordt als geheel getekend. Hoofd en buik ineen. Dit komt overeen met hoe een kind de wereld ziet, als één geheel.



Wij wensen jullie veel tekenplezier vol mooie, creatieve, fantasievolle, gezellige en verbindende momenten samen met jullie kindje(s)


Creatieve groet,

Peninna

bottom of page