top of page

Broodhaantjes bakken


Benodigdheden:


  • 500 gram bloem

  • 7 gram droge gist (1 zakje)

  • Snufje zout

  • 125 gram boter

  • 1 ei

  • 120 ml melk

  • 60 ml (lauw) warm water

  • 1 zakje vanille suiker

 

 
Zo maak je het deeg:


Begin met het maken van het deeg.

Doe hiervoor eerst de gist met de 60 ml lauwwarm water in een kommetje, roer dit door elkaar en laat dit even staan, een paar minuutjes.

Verwarm tegelijkertijd de melk met de boter op laag vuur tot de boter enigszins gesmolten is.

Neem het pannetje van het vuur en laat eventueel afkoelen (wanneer het te heet is dan gaat de gist stuk en zal het deeg niet meer reizen, Lauwwarm is het beste)


Voeg samen: het gistmengsel, het ei, de vanillesuiker, zout, en het afgekoelde botermengsel en de helft van het meel. Roer dit tot er een egaal mengsel ontstaat. Voeg dan de rest van de bloem toe en kneed dit 5 á 10 min.

Mocht het deeg te plakkerig zijn dan voeg je nog iets bloem toe.

Er moet een elastische bol ontstaan die terugveert wanneer je er met je vinger op drukt. Leg het daarna met een vochtige theedoek of een stuk vershoudfolie over de kom op een warme plek. Bijvoorbeeld in het zonnetje of boven de radiator. Laat ongeveer 3 kwartier tot een uur rijzen.Broodhaantje maken:


Verwarm de oven op 180 graden.

Als het deeg klaar is, pak je een bakplaat met bakpapier erop.

Geef je kind een bolletje van het deeg en laat het een haantje maken.

Een tip is om er eerst een worstje van te maken. Dat leg je met een boogje op tafel, op een stukje bakpapier.Vervolgens knip je de ene kant in om een staart van te maken. Aan het andere uiteinde kneed je een snaveltje, doe je een rozijntje in het hoofdje als oog en maak je een hanenkam door ook weer in te knippen.Als de broodhaantjes klaar zijn, (kun je nog een eitje loskloppen en de broodhaantjes hiermee bestrijken, hierdoor krijgen ze een mooie glans) gaan ze op de bakplaat de oven in.Na 25 tot 30 minuten zijn ze wel mooi geel en kunnen ze uit de oven.
Om te controleren of ze gaar zijn klop je op de achterkant van het haantje. Wanneer je een dof geluid hoort zijn ze nog niet gaar. Geef ze dan meer baktijd. Klinken ze hol dan zijn ze gaar.


Heel veel plezier met bakken en smakelijk eten.


Liefs, Peninna

Comments


bottom of page