top of page
IMG_8281.jpg
IMG_8547.jpg
IMG_8548.jpg
De Zeesterren, Zeepaarden en Koralen
 
De Zeesterren en Zeepaarden zijn onze peutergroepen van 2 tot 4 jaar. 
Bij de Zeesterren staan warmte, geborgenheid, liefde, vertrouwen, natuur, rust en ritme centraal. In deze groep werken we met Angelique, Nicole, Caro, Laura, Gladys en Maartje. Samen vormen wij de vaste gezichten voor onze mooie, unieke, prachtige en bijzondere wondertjes.​​
 

De dagen verlopen volgens een ritme waarin samendoen (aandacht voor elkaar) en vrij spelen centraal staan. Er ontstaat een ritme van in- en uitademen.

 

Gedurende de dag is er balans tussen aandachtig zijn naar elkaar en de vrijheid van het spelen. Verschillende onderdelen zoals vrij spelen, speelhuisje, bouwhoek, poppenhoek, winkeltje, verkleedhoekje, kindertafels waaraan we werken met puzzels, tekenmaterialen, klei, brood bakken, verhaal of poppenspel, eten en drinken, rusten en buitenspelen zijn in het dagritme opgenomen.

De verhaaltjes, liedjes en bewegingsspelletjes zijn nauw verweven met de belevingswereld van het jonge kind en de seizoenen. Door het inrichten van een seizoenstafel en de aandacht voor de jaarfeesten beleven de kinderen het jaarritme. Het speelgoed is van natuurlijke materialen gemaakt waardoor het de zintuigontwikkeling stimuleert. De vormgeving van het speelgoed laat ruimte voor de eigen fantasie.

 

Kinderen spelen zich groot. In deze fase komen alle aspecten van de ontwikkeling op zijn plek en aan bod. Terwijl kinderen van deze leeftijd spelen, gebeurt er op alle ontwikkelingsgebieden wel iets. Het is belangrijk dat de kinderen ruimte krijgen voor vrij spel.

Tijdens deze ontwikkelingsfase zal het rollenspel van de kinderen een grote rol spelen. Door dit spel zal het kind een groter bewustzijn van zijn eigen ik en de wereld om hem heen ontwikkelen. Wat men als eigen individu niet kan, kan een aangenomen (fantasie)rol wel. Het ik heeft een heel eigen identiteit, door de rol te spelen dat je iemand anders bent kun je je eigen identiteit even loslaten, de daadwerkelijke wereld even loslaten en een wereld scheppen die het kind toebehoort, een eigen regie over heeft en die het zelf kan inrichten zoals gewenst.

Wij staan op dat moment aan de zijlijn met een observerende houding en begeleiden de kinderen daar waar nodig is. Wij zijn ons bewust van de juiste werkhouding waarmee we een voorbeeld zijn dat kinderen kunnen nabootsen. Terwijl kinderen het fijn vinden om vrij te kunnen spelen kunnen kinderen ook verlangen naar activiteiten die samen met ons gedaan kunnen worden. Voor de kinderen zijn wij degene waar ze hun houvast vinden, hun voorbeeld zijn en waar ze bij kunnen ervaren hoe ze handelingen kunnen uitvoeren. We bieden de kinderen structuur, geborgenheid en veiligheid.

 

Wat bieden we aan zodat er ruimte is voor deze ontwikkelingsfase?

 

De ruimte is van dien aard ingericht dat het rollenspel van de kinderen tot zijn recht kan komen. Er wordt speelgoed aangeboden dat het belang van het rollenspel dient. Voorbeelden hiervan zijn, verkleedkleren, opmaakspullen (in houten versie) winkeltje met inhoud, enz.

Ook is er het gebruikelijk speelgoed dat gebruikt kan worden tijdens het rollenspel. Bijvoorbeeld: blokken van de blokkenhoek (kunnen dienen als pakjes boter uit de supermarkt) Poppen uit de poppenhoek/huishoudhoek kunnen gebruikt worden voor het kind van de moeder, die gebracht wordt in de kinderwagen (auto uit de blokkenhoek) enz.

 

Wilt u meer weten? Lees dan verder in ons pedagogisch beleidsplan.
bottom of page