top of page

Winter

De vierde week van de advent weken valt in het jaargetijde van de winter.

De vierde week vertegenwoordigd de wereld van de mensen.

Het gaat over het IK. Wie ben ik, wat doe ik, waar word ik gelukkig van, wat vind ik belangrijk in het leven. Wat zijn mijn doelen of wensen? De mensen kunnen nadenken over alles. Het kan kiezen. Dit zijn kwaliteiten die de mens heeft. Hier gaat het om het daadwerkelijke licht in jezelf, voor jezelf. Wanneer dat schijnt bereikt dat de omgeving om je heen. Je kleurt de wereld in en om jou heen.De winter heeft als kwaliteit dat wanneer je naar de natuur kijkt er niet veel in beweging lijkt te zijn. Althans dat is wat men aan de buitenkant kan waarnemen. Maar wat een belangrijk gegeven is, is dat de natuur innerlijk/van binnenuit wel in beweging is. In de eerste periode van de winter is de natuur in rust (dit zou men kunnen zien als beweging). De natuur heeft losgelaten in herfst en is in de winter in rust, in zijn eigen ZIJN. Vanuit rust ontstaat er ruimte voor vernieuwing. Vernieuwing vanuit nieuw in hoe het ieder jaar zal zijn. Een hazelaar blijft een hazelaar. Vanuit vernieuwing komen er staartjes en blaadjes aan en in de herfst de vruchten. Maar het blijft in de kern een hazelaar. Vanuit rust laadt men op voor het volgende dat komen gaat. Vanuit rust bereidt men zich voor op wat komen gaat. Vanuit rust ontstaan wensen en ideeën. Het geeft de tijd om over zaken na te denken die men zich voorgenomen had om uit te voeren. Heb je daadwerkelijk in de wereld gezet wat men zich vorig jaar bedacht heeft? Is dit naar wens? Is het zo gegaan zoals je je in vorig winterseizoen bedacht hebt?


Heeft dit nu de rust om in het voorjaar er weer te mogen zijn zoals de bedoeling is en blijft men in de kern of komt er vernieuwing door een andere draai aan te geven en wordt het een verandering.

Om over deze zaken na te denken en beslissingen te maken is de kern en het midden van het winter jaargetijde een ideale periode. De donkerte van de nachten, het later op de dag licht worden en vervolgens weer vroeg op de dag de donkerte weer over ons heen te laten komen zorgt ervoor dat wij ons eigen licht nodig hebben. Vanuit de intensiteit van ons eigen licht komen de wensen en ideeën helder bij ons bewustzijn. Zo op het einde van de winterperiode maakt de natuur zich klaar om de winter los te laten en zich al voor te bereiden op het begin van de lente periode. De ochtenden zijn nog donker en het licht van de dag blijft langer zichtbaar en voelbaar. In de winter kun je al zien dat de eerste groene puntjes van de sneeuwklokjes al hun kopjes boven de grond uitsteken. Dit groeiproces is in de winterperiode, in de periode van rust, al op gang gekomen. In de winterperiode valt ook het feest van Maria- Lichtmis op 2 februari. Maria – Lichtmis is het (innerlijk) licht aan de aarde (oermoeder) brengen. Wij noemen het bij Peninna: het feest van Moeder Aarde. Het is het ritueel dat jij je eigen individuele, stralende licht aan de aarde geeft. Het symboliseert de liefde voor de aarde. De liefde die jij voor jezelf aangestoken, gekoesterd hebt tijdens de kerst. Deze liefde voor jezelf ga je delen met de oermoeder (van) de aarde.


Vanuit verlichting in jezelf, gegeven aan de aarde, gaan we de lente tegemoet. Wachten tot het zover is kan een uitdaging zijn, omdat wij ergens diep van binnen verlangen naar het licht van de natuur. Het is een natuurlijk proces dat hoort bij de ontwikkeling. Het vergt soms enig geduld om te wachten tot het zover is, En tot die tijd kunnen wij ons al verheugen om daadwerkelijk te kunnen genieten van de natuur die steeds meer ontwaakt en zich aan ons toonbaar maakt. Dat wij met onze zintuigen kunnen waarnemen dat er groei en ontwikkeling is. En wij ons kunnen verheugen naar het ontwikkelen en toonbaar maken van onze eigen ideeen en wensen.

Vanuit diepe rust verheugen wij ons op de Lente, op de nieuwe ontwikkelingen van alle kindjes en Peninna, door er ons eigen innerlijke licht aan te schenken met alle oprechte liefdevolle aandacht.


Liedje:


Stralende zon


2 februari stralende zon, pas dan maar op want de kou komt weer om

Maar met wolken en hagel en ijs die dag, is het klaar dat lente komen mag

2 februari stralende zon, pas dan maar op want de kou komt weer om

Maar met wolken en hagel en ijs die dag, is het klaar de lente komen magLieve groet,


Peninna

bottom of page