top of page

Verwondering van de natuur

Als ik kijk naar zwangerschap, geboorte en ontwikkeling van 0-4 jaar voel ik vooral verwondering.

Heel veel kun je tegenwoordig wetenschappelijk onderbouwen, gelukkig is er ook nog altijd iets wat onzichtbaar is en toch aanwezig. Het is de magie van ontstaan. De puurheid van een kind.


Van bevruchting, ontwikkeling van het vruchtje naar een heel en compleet kindje.

Waar alles in, op en aan zit, precies wat het kindje nodig heeft om het leven op aarde te leven. Het is een ingenieus proces, systeem, ontwikkeling in de mens. Wat zo vanzelfsprekend is en toch ook weer niet. Het is het Vertrouwen in de NATUUR. Van afweermechanisme tot zelfhelend vermogen.

Tegenwoordig worden wij omringd door heel veel verschillende informatie stromen. Vanuit de media, gezondheidszorg, social media, internet, wetenschap, boeken, tijdschriften, mensen om ons heen en waarschijnlijk nog veel meer.

In alle vraagstukken vinden wij voor- en nadelen, maar welke zijn nu waar en waar kan ik op vertrouwen?


Wat is waarheid tegenwoordig?

Mijn waarheid is niet jouw waarheid of de waarheid van een ander…..éénieder bekijkt het namelijk vanuit zijn eigen perspectief. Dit is afhankelijk van je verleden, ontwikkeling, gedachten, (onverwerkte) emoties, opleiding, gevoelens, mensen om je heen, functie, (zelf)vertouwen en nog veel meer. Iedereen kleurt anders en kleurt ook anders in. De één binnen de lijntjes, de ander daar buiten, er tussenin of …….. en allemaal zijn wij met elkaar, de natuur, de wereld om ons heen verbonden. Wij zijn één.

In de natuur leeft alles vanuit één met elkaar en is in balans. Gaan wij als ‘on’wetend mens ons daar in mengen dan ontstaat er disbalans. De natuur zal er dan alles aan doen om weer in balans te komen en weer één te zijn. Het wonder van de natuur.


Wat is jouw waarheid? Wie ben jij? Waar voel jij je het meest prettig bij? Waar maakt jouw hart een sprongetje bij?


Allemaal vragen, vragen, vragen. Belangrijk is om naar binnen te keren en te luisteren naar je innerlijke stem. Wat voelt goed en wat niet voor jou vanbinnen.


Zo binnen, zo buiten.

Zo boven, zo beneden.

Wandel door de natuur en neem eens de tijd om de natuur te observeren. Wat laat de natuur je zien. Hoe lost de natuur iets op. Heeft zij iets van buitenaf nodig? Of lost zij dit zelf op?

De kennis en wijsheid van de natuur is Magisch net zoals het wonder van geboorte en sterven.


Denk eens aan de seizoenen, in de herfst laat de natuur los, in de winter sterft het uitgebloeide, ruimt de natuur op en neemt het rust om in de lente weer geboren te worden zodat het kan groeien en bloeien en in de zomer kan rijpen en zijn. Jaar in, jaar uit. Wij hebben een (onbewust)vertrouwen dat dit zo is.

Of het wonder van rups naar vlinder. Dit is ook een magisch proces en als er van buitenaf invloed op dit proces uitgeoefend wordt dan ontstaat er disbalans.

Loop nog eens bewust in de natuur, voel de eenheid en laat je verwonderen.


Verbindende groet,


Kim Bremmers-Bindels

bottom of page