top of page

Het enige constante in het leven is de veranderingPeninna draagt grote zorg om voor alle kinderen ritme en structuur te bieden. Dit doen we door het steeds terug laten komen van een vast dagritme, aandacht in het leven met de seizoenen, jaarfeesten en nog veel meer.

Ritme en structuur bieden naast veiligheid, (h)erkenning, en houvast. Wanneer kinderen vanuit veiligheid kunnen groeien en ontwikkelen leggen ze een stevige basis waar zij ten alle tijden, in hun volwassenheid, op terug kunnen vallen.


Niet alleen in de dagelijkse structuur, en het samen (be)leven van de dag zijn belangrijk voor de basis van veiligheid. Ook het dag- en nachtritme en jaarritme met haar seizoenen. Het aanbieden van vaste gezichten wat leidsters betreft heeft hierin een belangrijke rol. Gezonde hechting en het kunnen ervaren van veiligheid zijn verweven in elkaar.


Peninna zal dan ook ten alle tijden zorgdragen, bewust, met oprechte aandacht en liefde de roosters van de leidsters maken. Er wordt gekeken/ rekening gehouden met zoveel mogelijk vaste leidsters per groep cq locatie zodat kinderen de mogelijkheid hebben om een vertrouwensband op te bouwen, te kunnen hechten en zich veilig te voelen.


Wanneer er als organisatie een team ontstaat waarmee het lukt om de belangrijkste zaken neer te zetten, te omarmen, lief te hebben, te groeien en bloeien dan willen wij graag dat er een 100 jaar jubileum samen gevierd zou kunnen worden. Dat wij als team bij elkaar blijven, en het iedere dag voor elkaar krijgen dat alles goed is.


Het leven zit vol uitdagingen en het enige constante in het leven is de verandering. Dit is een uitdaging voor eenieder individueel, voor ons als team (organisatie), voor het gezin, de maatschappij, wereld enz.


Neem maar eens kijkje in de natuur.....ieder seizoen zijn er veranderingen zichtbaar.Het is een gegeven dat niet ieder persoon individueel kiest voor een levenslange verbinding bij één organisatie. Soms is het zo dat mensen tijdelijk het gezamenlijke pad met Peninna bewandelen en na een tijdje erachter komen dat ze andere paden willen bewandelen en afscheid gaan nemen van Peninna omdat de wegen scheiden. Of dat we er samen achter komen dat de deur bij Peninna sluit en er een andere deur opengaat.


Peninna vindt het belangrijk dat eenieder een vrije keuze heeft om te ontdekken of ze bij Peninna willen blijven of dat ze zich los maken en een ander pad bewandelen. Iedereen leeft in vrije keuze.

Daar tegenover staat dat Peninna het heel belangrijk vindt dat er zoveel mogelijk bekende leidsters op de groep blijven.


Het lijkt, van buitenaf, soms dat er verschillende leidsters op verschillende groepen staan op momenten dat er mensen ziek zijn, vakantie hebben of ervoor kiezen om Peninna te verlaten.

Wat wij graag willen meegeven is dat de leidsters die vervangen in een andere groep behoren tot het vaste Peninna- team. Wij zorgen met elkaar dat we elkaars diensten opvangen. Dit maakt dat het team van Peninna sterk is en blijft.


Wij zijn in 2018 gestart met onze kinderdagopvang en gegroeid van 4 leidsters met twee groepen naar 15 leidsters met 5 groepen. Door te groeien en ontwikkelen komen er uitdagingen op ons pad waarin wij het belangrijk vinden om te onderzoeken waarom, de uitdaging aan te gaan en hiervan te leren. Dit geven wij dan ook onbewust en bewust door aan eenieder om ons heen (groot en klein).


Er worden regelmatig, door de leidsters alleen of met kinderen uit een andere groep, bezoekjes gebracht aan alle groepen. Al is het maar om iets op te halen of af te geven. Afspreken om samen een wandeling te maken. En zo zijn er nog vele voorbeelden waarbij er ontmoetingen zijn tussen alle leidsters en alle kinderen.

Tijdens een overgangsfasen waarin leidsters hun laatste diensten draaien voordat er definitief afscheid genomen wordt zijn er momenten waarop er samen gewerkt wordt met leidsters die ervoor gekozen hebben om bij Peninna te komen werken. Op deze manier is er altijd een overlap-fase voor de kinderen om een vaste bekende leidster in de groep te hebben en tegelijkertijd kennis kunnen maken en zich vertrouwd/ veilig kunnen voelen bij de nieuwe leidster.

En als iemand ziek wordt of er is een andere reden waarom een vaste bekende leidster uitvalt, dan vangen we dit op met een andere vaste leidster van een groep, het dagritme, liedjes, versjes, speelgoed, spelletjes, kwaliteit tijd met elkaar besteden om elkaar te zien en samen te zijn.


Als organisatie is er een vast team, een stevige kern en daar zijn wij heel dankbaar voor. Ook is er een gedeelte van ons team wat een periode iets komt brengen/komt leren en vervolgen dan weer een ander pad.

Wij zijn dankbaar dat leidsters voor en met elkaar zorgen voor alle kinderen die bij Peninna mogen ZIJN.

Wij zijn dankbaar voor de interne oplossingen met elkaar, zodat er geen aanspraak hoeft te worden gemaakt op leidsters die de kinderen nog helemaal nooit gezien hebben (van buitenaf).

Wij zijn dankbaar dat wij samen werken vanuit ons hart.


Verbindende groet,


Team Peninnabottom of page