Een recept dat bij het feest van Sint Jan hoort is een cake met rood fruit.
Ingrediënten:
· 250 gram bloem
· 250 gram roomboter
· 250 gram fijne suiker
· 5 eieren, losgeklopt
· 1 theelepel bakpoeder
· Snufje zout
· Doosje aardbeien
· Doosje blauwe bessen
· Paar eetlepels abrikozenjam
· Ronde springvorm van 24 cm of vierkante springvorm van 24×24 cm
Bereidingswijze:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en verwarm de oven voor op 165 graden.Vet de springvorm in, of bekleed de vorm met bakpapier.
Klop de boter romig met een (hand)mixer en voeg dan de suiker, bloem, bakpoeder, zout en de eieren toe.
Het mengsel ongeveer vier minuten op gemiddelde snelheid kloppen.
Schep het beslag in de bakvorm. Strijk het glad zodat de bovenkant mooi gelijk en egaal is.
Ongeveer veertig/vijftig minuten bakken. Regelmatig checken of het deeg gaar is en eventueel iets langer laten bakken.
Cake vijf minuten in vorm laten staan, daarna vorm voorzichtig verwijderen en cake af laten koelen op een rooster.
Verwarm een paar flinke eetlepels abrikozenjam met een scheutje water in een steelpannetje. De jam dan door een zeef drukken met de achterkant van een lepel. Nu heb je een mooi glazuur om de taart en vruchten te bestrijken.Bestrijk de bovenkant van de cake met een gedeelte van het abrikozenglazuur.
Snijd de aardbeien naar eigen inzicht en versier er de cake mee, leg ook de blauwe bessen ertussen. Als de cake naar tevredenheid met het fruit versierd is, kan dit bestreken worden met de rest van het abrikozenglazuur. Het fruit blijft zo goed op zijn plaats en het gaat mooi glanzen.
Veel bakplezier en eet smakelijk.
Liefs, Peninna