top of page
IMG_8284.jpg
1BC5AEB5-0C3C-4FD2-9116-48D675D563EF.JPG
IMG_8559.jpg

De Pareltjes en Schelpjes
 

De Pareltjes en Schelpjes zijn onze baby/dreumes groepen van 0 tot 2 jaar. 
Bij de Pareltjes e Schelpjes staan warmte, geborgenheid, liefde, vertrouwen, natuur, rust en ritme centraal. In deze groep werken we met Dorien, Lotte, Smilyana, Kyra, Ingrid, Marlou en Kelly. Samen vormen wij de vaste gezichten voor onze mooie, unieke, prachtige en bijzondere wondertjes.

De dagen verlopen volgens een ritme waarin samendoen (aandacht voor elkaar) en vrij spelen centraal staan. Er ontstaat een ritme van in- en uitademen.

De ruimte is ingedeeld met ontdekplekjes, box, baby gym, stapeltorens, kruiphoekje, spiegel, een heerlijke bank om samen een boekje te lezen, een flesje te drinken of om te knuffelen, een tafel met stoelen om aan te eten en creatief bezig te zijn.

 

We werken in de babygroep met verschillende materialen die aansluiten bij de ontwikkeling van het kind. De materialen die wij gebruiken zijn o.a.: hout, zijden, wol, katoen, flanel, karton en bamboe.

In de eerste 9 levensmaanden beweegt de baby innerlijk mee met elk gebaar en elke stembeweging. Wanneer men kijkt naar het eerste levensjaar dan is dit een periode waarin een kind zich op allerlei vlakken snel ontwikkelt.

Binnen dit eerste levensjaar is het in eerste instantie nog afhankelijk van ouders/verzorgers.

In de eerste fase van de baby staat voeding, slaap en groeien centraal.  Langzaam maar zeker wordt het meer wakker aan de wereld om zich heen. Met daarin eerst een fase van het (her)kennen van zijn eigen fysieke lichaam. In de periode dat een baby bijvoorbeeld gericht naar zijn eigen handjes kijkt of zijn eigen voetjes in zijn mondje stopt kun je zeggen dat de fase van herkenning van zijn eigen lichaam een rol speelt. Vanuit deze fase zal de baby verder ontwikkelen en zich richten op het omrollen, kruipen, zelfstandig zitten, optrekken, al vasthoudend lopen tot zelfstandig lopen.

 

Wat bieden we aan zodat er ruimte is voor deze ontwikkelingsfase?

Wij zorgen voor rust en ritme in de groep. Wanneer de jongste baby’s verzorging nodig hebben zijn we ons bewust hoe de baby’s vast te houden en zorgen voor een aangenaam fysiek contact. Het fysieke contact met de baby is zeer belangrijk in de eerste levensfase. Door de baby liefdevol vast te houden, te wiegen, te dragen, te verzorgen. Met het aanraken van het fysieke lijfje ondersteunt men de ontwikkeling van het leren kennen van zijn lichaam. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen ondersteunen we deze ontwikkeling. Door liedjes te neuriën of zacht te zingen met de herhaling van het ritme van de melodie biedt men de baby ritme, structuur en houvast. Een basis voor (h)erkenning wordt hier gelegd. Hierbij ook al een pril begin voor de basis van de taalontwikkeling. We dragen vanuit onze visie de seizoenen uit en door hier de liedjes op aan te passen zal de basis gelegd worden voor (h)erkenning van de seizoenen.

Herhaling van al deze handelingen geeft een gevoel van geborgenheid en welbevinden en vanuit hier maakt de ontwikkeling een stap naar het ontdekken van zijn eigen fysieke kennen en kunnen.

Vanaf 1 jaar

Gedurende de dag is er balans tussen aandachtig zijn naar elkaar en de vrijheid van het spelen. Verschillende onderdelen zoals vrij spelen, klimmen, klauteren, bewegingsspelen, speelhuisje, brood bakken, verhaal of poppenspel, mat met auto`s en blokken, eten en drinken, rusten en buitenspelen zijn in het dagritme opgenomen.

Wanneer een kind het vermogen heeft ontwikkeld om stevig te staan en stevig te lopen is er fysieke balans. Je zou ervan kunnen uitgaan dat dit een volgende stap is, alleen gaat dit in de ontwikkeling geleidelijk. Vanuit balans, een goede stabiele basis zal de dreumes zich fysiek steeds meer ontwikkelen en zijn fysieke grenzen verleggen. Een jonge dreumes is fysiek vooral een doen-er.

Klimmen, klauteren, glijden, dansen, rollebollen, enz. is vooral zijn dagelijkse bezigheid. Dit zijn momenten waarin het kind steeds meer zijn eigen lichaam ervaart en zich als het ware zelf schoolt om vertrouwd te raken met, en vertrouwen te hebben in zijn eigen lichaam. Hierbij is vallen en opstaan belangrijk. Een kind kan leren dat wanneer men over zijn eigen grens gaat het een vorm van onbehagen/ pijn ervaart. Ook dit is ontwikkeling. Emotioneel gezien speelt dit dan ook zeker een rol.

Het kind speelt dan nog egocentrisch, vooral met zichzelf. Vanuit het nadoen van wat hij bij een ander heeft gezien zal het wellicht uitproberen of hij het ook al kan, of de stap nog niet durven maken, zich nog te onzeker voelen. Zo ontstaat er een lijntje naar de ander en de omgeving. Naar buiten gericht om te zien wat er zoal om hem heen gebeurt, innerlijk meenemen en zelf uitproberen of het zelf ook lukt. Zo kom je dan in een fase dat een dreumes de nee-fase en alles-zelf-willen-doen bereikt.

 

Wat bieden we aan zodat er ruimte is voor deze ontwikkelingsfase?

 

Er zijn verschillende plekken in de groepsruimte waar de kinderen genoeg ruimte/plaats hebben om te rollebollen, te spelen en te dansen. Tijdens deze activiteiten bieden wij een spelvorm aan in de vorm en met thema die aansluiten bij de seizoenen waar de kinderen vanuit nabootsing kunnen spelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld dat wanneer de bolletjes in de grond liggen te wachten op de zon dat zij ontwaken. Kinderen liggen op de grond en springen omhoog wanneer het zonnetje ze gewekt heeft, (voorjaar). Wanneer we zingen er een dansje kan ontstaan dat samen met de kinderen gedaan wordt. Wanneer kinderen dit gezamenlijk doen komen ze fysiek in aanraking met de andere kinderen om hun heen. Men raakt elkaar aan en botst zo nu en dan.

Kinderen ontwikkelen hierdoor stabiliteit en of het als prettig of storend ervaren wordt wanneer andere kinderen zo dicht in de buurt zijn.

Ook vanuit deze positie blijft taal en taalontwikkeling een onderdeel van de ontwikkeling. Door herhaling en het steeds terug komen van perioden en seizoenen is en blijft er (h)erkenning.

Er is een klimtoestelletje met een glijbaan en een wobbelbord. Tijdens het gebruik maken hiervan wordt ook weer de ruimte en begrenzing ervaren wanneer men er alleen speelt of met meerdere kinderen samen.

Wilt u nog meer weten? Lees dan verder in ons pedagogisch beleidsplan.

bottom of page