top of page
3A3D985E-4C83-4874-A306-501994FD5254.JPG
1BC5AEB5-0C3C-4FD2-9116-48D675D563EF.JPG
C5B4B068-16DE-465C-8108-9205B56D55E8.JPG

De Pareltjes
 

De Pareltjes is onze babygroep van 0 tot 1,5 jaar. 
Bij de Pareltjes staan warmte, geborgenheid, liefde, vertrouwen, natuur, rust en ritme centraal. In deze groep werken we met Deborah, Dorien, Lotte, Smilyana, Kyra en Ingrid. Samen vormen wij de vaste gezichten voor onze mooie, unieke, prachtige en bijzondere wondertjes.

De ruimte is ingedeeld met ontdekplekjes, box, baby gym, stapeltorens, kruiphoekje, spiegel, een heerlijke bank om samen een boekje te lezen, een flesje te drinken of om te knuffelen, een tafel met stoelen om aan te eten en creatief bezig te zijn.

 

We werken in de babygroep met verschillende materialen die aansluiten bij de ontwikkeling van het kind. De materialen die wij gebruiken zijn o.a.: hout, zijden, wol, katoen, flanel, karton en bamboe.

In de eerste 9 levensmaanden beweegt de baby innerlijk mee met elk gebaar en elke stembeweging. Wanneer men kijkt naar het eerste levensjaar dan is dit een periode waarin een kind zich op allerlei vlakken snel ontwikkelt.

Binnen dit eerste levensjaar is het in eerste instantie nog afhankelijk van ouders/verzorgers.

In de eerste fase van de baby staat voeding, slaap en groeien centraal.  Langzaam maar zeker wordt het meer wakker aan de wereld om zich heen. Met daarin eerst een fase van het (her)kennen van zijn eigen fysieke lichaam. In de periode dat een baby bijvoorbeeld gericht naar zijn eigen handjes kijkt of zijn eigen voetjes in zijn mondje stopt kun je zeggen dat de fase van herkenning van zijn eigen lichaam een rol speelt. Vanuit deze fase zal de baby verder ontwikkelen en zich richten op het omrollen, kruipen, zelfstandig zitten, optrekken, al vasthoudend lopen tot zelfstandig lopen.

 

Wat bieden we aan zodat er ruimte is voor deze ontwikkelingsfase?

Wij zorgen voor rust en ritme in de groep. Wanneer de jongste baby’s verzorging nodig hebben zijn we ons bewust hoe de baby’s vast te houden en zorgen voor een aangenaam fysiek contact. Het fysieke contact met de baby is zeer belangrijk in de eerste levensfase. Door de baby liefdevol vast te houden, te wiegen, te dragen, te verzorgen. Met het aanraken van het fysieke lijfje ondersteunt men de ontwikkeling van het leren kennen van zijn lichaam. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen ondersteunen we deze ontwikkeling. Door liedjes te neuriën of zacht te zingen met de herhaling van het ritme van de melodie biedt men de baby ritme, structuur en houvast. Een basis voor (h)erkenning wordt hier gelegd. Hierbij ook al een pril begin voor de basis van de taalontwikkeling. We dragen vanuit onze visie de seizoenen uit en door hier de liedjes op aan te passen zal de basis gelegd worden voor (h)erkenning van de seizoenen.

Herhaling van al deze handelingen geeft een gevoel van geborgenheid en welbevinden en vanuit hier maakt de ontwikkeling een stap naar het ontdekken van zijn eigen fysieke kennen en kunnen.

Wilt u nog meer weten? Lees dan verder in ons pedagogisch beleidsplan.

bottom of page